Nederlands

The Baobab Home: geschiedenis en organisatie

The Baobab Home werd opgericht in 2004 door Caito Mwandu en Terri Place, die behalve een team ook man en vrouw zijn. De organisatie is een geregistreerde internationale NGO en gevestigd in Bagamoyo, Tanzania. De Raad van Bestuur stuurt de ideologische, wettelijke, en financiële aspecten van de organisatie aan. The Baobab Home is als vzw geregistreerd in de staat New Jersey. Giften in de VS zijn sinds december 2005 fiscaal aftrekbaar. 

Dankzij een gift van donoren uit Californië in 2008 kon Baobab 10 are grond kopen net buiten Bagamoyo. Hier wordt nu zo duurzaam mogelijk gewoond en gewerkt: zonnepanelen zorgen voor de noodzakelijke elektriciteit en er wordt gekookt op biogas, gewonnen uit mest van eigen koeien.

Onze programma's

Hoewel de naam 'The Baobab Home' in de eerste plaats de naam is van het kinderopvangtehuis dat in 2008 opende, dekt de naam een veel grotere lading. The Baobab Home werkt buiten de muren van het tehuis met honderden wezen en kwetsbare kinderen, met HIV-positieve volwassenen, en mensen in armoede in heel Bagamoyo. In de voorbije 9 jaren is de organisatie samen met de realiteit van de HIV crisis gegroeid en werd een aantal lokale programma's opgericht om mensen bij te staan in hun basisbehoeften zoals voedsel, educatie en huisvesting. Onze programma's zijn:   

De Baobab Home kindertehuis: The Baobab Home opende haar deuren voor weeskinderen op 24 december 2008. In eerste instantie proberen we zoveel mogelijk de verwanten van de kinderen te ondersteunen, zodat de kinderen in de familie zelf kunnen worden opgevangen. Helaas is dit soms onmogelijk, of gaat het om kinderen die te vondeling zijn gelegd. Bij de Baobab Home krijgen deze kinderen een nieuw thuis, met liefde en aandacht, goede voeding, onderwijs en medische zorgen, in een omgeving zonder discriminatie. Tot nu toe werden 20 kinderen geadopteerd of herenigd met hun familie. Eén van de kinderen overleed aan AIDS in 2010. Op dit moment zorgt Baobab voor 10 kinderen. 

Ontbijtprogramma: Sinds augustus 2005 heeft Baobab een voedzaam ontbijt geserveerd aan meer dan 200.000 leerlingen en HIV patiënten. Het ontbijtprogramma begon in lokale scholen waar we uji (een simpele pap gemaakt van gierst, soya, pindanoten, maïs en rijst) gaven aan een paar honderd van de meest kwetsbare kinderen. Tegelijk kon Baobab zo aandacht schenken aan andere problemen bij de schoolkinderen (gewichtsverlies, verwondingen, ziekte, versleten uniform etc). In 2009 werd het ontbijtprogramma verplaatst naar de lokale HIV kliniek, waar we ditzelfde calorie-rijke ontbijt elke maand aanbieden aan meer dan 1000 HIV positieve patiënten. Velen van hen komen te voet naar de kliniek, van kilometers verderop. Met dit ontbijt kunnen zij aansterken, zodat zij de concentratie hebben om de consultatie aandachtig aan te horen en goed met de arts kunnen overleggen.  

Stronger Together: Ongeveer 160.000 kinderen in Tanzania krijgen momenteel een behandeling voor HIV. Men schat dat het eigenlijke aantal besmette kinderen ongeveer drie keer zo hoog is. Hieruit volgt een groot aantal sociale problemen waarmee Tanzania vandaag en in de nabije toekomst te kampen heeft: erg weinig kinderen begrijpen hun ziekte en kennen de waarheid, velen van hen krijgen te maken met stigma en uitsluiting. The Baobab Home wil HIV positieve kinderen in de gemeenschap helpen het virus en het belang van hun behandeling te begrijpen, en hen sterker te maken in het omgaan met discriminatie. Om deze reden werd ‘Stronger Together’ opgericht. We doen traditionele dans, zwemmen in de zee, organiseren knutselactiviteiten en groepsgesprekken over beladen onderwerpen als stigma, de dood, ouders en andere zaken waar kinderen die opgroeien met HIV mee te maken krijgen. We werven internationale vrijwilligers aan om deze activiteiten mee te ondersteunen en we zorgen voor voedzame maaltijden tijdens elke bijeenkomst.  

Steven Tito Academy: The Baobab Home financiert tientallen jongeren in Bagamoyo - kinderen wiens ouders zich de kosten van onderwijs niet kunnen veroorloven. The Baobab Home wil ervoor zorgen dat deze kinderen ondanks armoede toch toegang hebben tot het onderwijs dat ze verdienen. Steven Tito Academy (STA) is een Engelstalige basisschool, gelegen op het 12 are grootte terrein van Baobab. De klassen worden klein gehouden en de kinderen krijgen voldoende individuele aandacht. Iedereen kan zich op deze manier ontwikkelen volgens de eigen mogelijkheden en kan uitgroeien tot een zelfverzekerde en evenwichtige jongere. STA besteedt eveneens nadrukkelijk aandacht aan landbouw, milieu en wetenschap. 

Do you like this page?

The Baobab Home Nonprofit Overview and Reviews on GreatNonprofits

Review The Baobab Home on Great Nonprofits

The Baobab Home Nonprofit Overview and Reviews on GreatNonprofits

Sign in with Facebook, Twitter or email.